Lindsey Stirling – Brave Enough Tour

Green Day was amper het land uit of Lindsey Stirling stond al klaar om België te verheugen met een optreden in de Antwerpse Stadsschouwburg.  Zo’n tweeduizend fans konden op 22 maart genieten van een spectaculaire show van de Amerikaanse danseres-violiste. Met haar Brave Enough Tour kwam ze haar gelijknamige en inmiddels al derde studioalbum promoten. Het resultaat was een gevarieerd optreden dat gekenmerkt werd door een laaiend enthousiasme zowel van het publiek als van Stirling zelf.

IMG_1355

Lindsey Stirling is bekend geworden op YouTube door haar muzikale talenten als violiste. Wat haar van de andere online muzikanten onderscheidt, is de manier waarop ze een instrument dat doorgaans met klassieke muziek wordt geassocieerd experimenteel integreert in hedendaagse elektronische muziek. Een gewaagd probeersel dat heel gemakkelijk fout kan lopen, maar Stirling slaagt erin jong en oud te overtuigen van haar alternatieve gebruik van de viool. Voeg daar nog haar kenmerkend verbluffende choreografie aan toe en je hebt de formule voor een onvergetelijk optreden van een buitengewone artieste.

Tijdens een Lindsey Stirlingconcert krijg je veel meer te zien dan waarvoor je betaalt. Iedereen komt om te kunnen genieten van de muziek, van de dans, en zich tegelijkertijd af te vragen hoe het in hemelsnaam mogelijk is om een hele show lang al springend, huppelend en dansend perfect viool te kunnen spelen. Waar de toeschouwers niet voor komen maar zeker niet erg vinden om ook te mogen zien, zijn alle andere elementen die Stirling in haar gevarieerde optreden verwerkt. Zo deed de violiste op een bepaald moment mee aan een goochelact op het podium terwijl ze moeiteloos voortspeelde op haar instrument.

IMG_1481

Aan humor werd ook gedacht om de show interessant te houden. Er werd bijvoorbeeld een filmpje afgespeeld waarin de hectische situatie achter de coulissen werd getoond nadat al het materiaal voor het volgende deel van de show zou zijn verdwenen. Daarin was te zien hoe Stirling haar geïmproviseerde jurk zou hebben gemaakt van een blauw tafellaken en zogezegd een lachwekkend kleine viool had gestolen van een piepjonge fan die backstage om een handtekening had gevraagd. Op die viool speelde ze vervolgens op het podium het eerste lied dat ze ooit geleerd had en daardoor veel voor haar betekende: Broeder Jacob.

IMG_1353

Om een concert tot een goed einde te brengen is interactie met het publiek onmisbaar en dat weet Stirling zelf goed genoeg. Als YouTubester deelt ze een groot deel van haar leven met haar fans. Het is dan ook geen verrassing dat ze haar publiek op de hoogte houdt van de minder aangename dingen die haar de afgelopen maanden zijn overkomen. Ze deelde mee dat ze een aantal maanden geleden afscheid had moeten nemen van een goede vriend van haar, en niet veel later ook van haar vader. Als eerbetoon aan hen droeg ze aan beide overleden mannen een lied op. Tijdens het lied gewijd aan haar vader verschenen er ook oude foto’s van hen samen op de schermen achter de violiste.

De interactie met het publiek was zeker niet alleen somber en triest; er werd ook plaatsgemaakt voor wat positiviteit. Zoals velen weten heeft de wereld voor het eerst kennisgemaakt met Lindsey Stirling in de talentenshow America’s Got Talent, waarin Stirling tot in de halve finale raakte. In die halve finale had ze niet haar beste optreden gegeven, wat de jury meer dan duidelijk maakte met hun harde kritiek. Tijdens het concert sprak de Amerikaanse muzikante haar publiek moed in met een motiverende toespraak. Daarin hamerde ze erop dat als critici je neerhalen zoals de jury van America’s Got Talent dat bij haar deed, dat geen reden mag zijn om je droom op te geven. Integendeel, het moet juist een stimulans zijn om je gebreken te erkennen, ze op te lossen en door te zetten. Zonder die ingesteldheid zou Stirling immers zelf nooit zo ver zijn geraakt.

IMG_1341

Na een verlengde versie van haar hit Roundtable Rival als bisnummer, rondde Stirling het concert af door haar hele crew op het podium te laten verschijnen en allemaal samen te buigen. De meeste artiesten geven de crewleden die achter de coulissen werken geen moment van erkenning op het podium. Op die manier onderscheidt Lindsey Stirling zich nogmaals van haar collega-muzikanten. Het besef dat ze niets zou zijn zonder hen, noch zonder haar fans houdt haar met beide voeten op de grond en voorkomt het divagedrag dat vaak uiteindelijk de controle neemt over beroemdheden. Als performer is Stirling bovenmenselijk, maar als persoon is ze zo menselijk als het maar zijn kan. En dat is iets wat alleen maar bewonderd kan worden aan een wereldberoemde artiest.

9/10

Brave Enough Tour – Lindsey Stirling
2 uur
Stadsschouwburg Antwerpen, 2017
Senne Adam

IMG_1384IMG_1349IMG_1350IMG_1556IMG_1367

Advertisements

3 thoughts on “Lindsey Stirling – Brave Enough Tour

    1. Thanks, Kelley! I don’t know if you were able to understand anything (unless you understand Dutch), but if not, I can tell you that an English translation will be posted very soon! It should’ve been up a while ago, but because of my crazy schedule I haven’t been able to get started on it yet.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s