Green Day – Revolution Radio Tour

Click here to read this post in English.

Afbeeldingsresultaat voor green day revolution radio tour

Op 2 februari 2017 traden de mannen van Green Day op in het Brusselse Vorst Nationaal om hun nieuwste album Revolution Radio te promoten. Aangezien de concertzaal relatief klein is – Vorst Nationaal biedt ruimte aan iets meer dan 8000 personen – was het concert binnen het kwartier al helemaal uitverkocht. Het vroege enthousiasme van de Belgische fans bleek na afloop van het concert volledig terecht. Green Day is terug, en hoe!

Aan het begin van de show deed de zanger Billie Joe Armstrong al meteen het ondenkbare: hij slaagde erin zijn publiek van koppige, terughoudende Belgen van hun stoelen te doen rechtspringen en enthousiast te doen meezingen. Het is namelijk zo dat Belgen over het algemeen liever rustig en neergezeten van een show genieten. Meestal lopen we niet echt warm om tijdens een concert spontaan te juichen, mee te zingen of te springen op het ritme van de muziek, en als dat wel gebeurt, gaat het meestal over niet meer dan een fractie van de zaal. Armstrong wist het publiek echter snel oprecht enthousiast te krijgen. Dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat de snelheid waarop de tickets de deur uit waren ervoor gezorgd heeft dat enkel de grootste fans de show konden bijwonen.

De leadzanger wist zijn toeschouwers ook zo enthousiast te houden tot het einde van het concert. Dat lukte hem door steeds aan een van de belangrijkste voorwaarden te denken om een show tot een goed einde te brengen: voldoende interactie met het publiek. Daarvoor werden eenvoudige hulpmiddelen ingezet zoals stagediven, T-shirtkanonnen, concertgangers doorweken met een waterslang en Armstrongs typerende eh-ohs die hij het publiek voortdurend laat herhalen, maar de band gebruikte ook technieken die niet op elk concert even vanzelfsprekend zijn. Zo duidde Armstrong in het midden van een lied een vrijwilliger uit het publiek aan om het even van de zanger over te nemen toen hij naar eigen zeggen zijn tekst vergeten was. Het nummer werd dan door de zanger en de gelukkige vrijwilliger samen voortgezet. Later op de avond kreeg ook een willekeurige gitarist uit het publiek de kans haar muzikale talenten te tonen op het podium, waarna ze de gitaar van de band mee naar huis kreeg.

Afbeeldingsresultaat voor green day revolution radio tour

Over de muziek zelf valt niets aan te merken, aangezien de band op muzikaal vlak zoals gewoonlijk zeer sterk was. Green Day is zo’n band waarvan je maar heel moeilijk kan zeggen dat hij op cd beter is dan live. Instrumentaal klinken de muzikanten live immers minstens even goed, alsook op vocaal niveau. Ze denken er ook aan niet alleen hun grootste hits te spelen en voorkomen op die manier tijdens elke tour een gelijkaardige setlist voor te dragen. Aan bijna alle albums werd ode gebracht: van de populaire cd’s Dookie en American Idiot tot de iets minder succesvolle Warning en 21st Century Breakdown, en nog een paar andere. Ook de nummerkeuze uit die albums was zeer gevarieerd. Zo speelde de band een aantal nummers die iedereen kent en op elk concert aan bod komen – wat zou een Green Dayconcert immers zijn zonder het geniale Jesus of Suburbia of het wondermooie Good Riddance – maar traden ze ook op met minder bekende liederen die enkel de grootste fans bekend in de oren klonken.

Wat ook zeer opmerkelijk is aan een concert van Green Day, is hoe de band erin slaagt een onvergetelijk optreden te geven zonder al te veel van de basisformule van een simpel concert af te wijken. Lady Gaga’s concerten blijven bij door haar excentrieke kostuums, Slipknot vergeet je niet gauw door hun ietwat controversiële optredens en van een show van P!nk blijf je lang nagenieten door de vele acrobatische stunts. Een Green Dayconcert mag dat alles misschien niet bevatten, maar dat heeft de band ook helemaal niet nodig. Door hun aanstekelijke enthousiasme en overvloed aan energie lukt het de bandleden een show te geven die meer dan de moeite waard is om bij te wonen en waaraan je nog lang met plezier zal terugdenken. Na een concert van Green Day snap je ook meteen waarom het prijsverschil tussen zit- en staanplaatsen zo verwaarloosbaar is: of je nu een zitplaats hebt kunnen bemachtigen of niet, je zal gedurende het hele concert blijven rechtstaan. Zo aanstekelijk is hun enthousiasme.

9/10

Revolution Radio Tour – Green Day
2 uur – 2,5 uur
Vorst Nationaal, 2017
Senne Adam

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Green Day – Revolution Radio Tour

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s