Pray the gay away

Click here to read this post in English.

conversion-therapy
Bron: secondnexus.com

Door Trumps overwinning op de presidentsverkiezingen zal de positie van vicepresident in de VS worden opgevolgd door Mike Pence, een homofoob in het kwadraat. Niet alleen is deze man een hevig tegenstander van het homohuwelijk dat sinds kort in het hele land gangbaar is, maar ook moedigt hij de zogenaamde ‘gay conversion therapies’ aan. Tijdens een sessie van zo’n therapie wordt getracht holebi’s te ‘genezen’ van hun holebi-zijn. De therapeuten proberen met andere woorden van holebi’s hetero’s te maken. Voor hun eigen goed, beweren voorstanders, maar niets is minder waar.

Hoe een dergelijke therapie in zijn werk gaat kan variëren. Het komt er wel altijd op neer dat de therapeut zijn patiënten wil doen geloven dat holebiseksualiteit gevaarlijk, slecht en immoreel is. Doorgaans vertelt hij hun ook dat God hun zondige ‘levensstijl’ radicaal afkeurt en dat ze zullen branden in de hel als ze hun ‘perverse gedrag’ voortzetten. Deze op religie gebaseerde verwijten en vernederingen blijken doorgaans ondoeltreffend te zijn. Zeer vaak beëindigt de patiënt zijn therapie in een depressieve en onzekere toestand, soms zelfs met zelfmoordneigingen daarbovenop.

De reden waarom die bekeringstherapieën zo ineffectief zijn is eenvoudig: er valt aan de patiënt niets te genezen. Je geaardheid is niet iets wat je zelf kunt kiezen en dus ook niet iets wat je zomaar kunt veranderen. Mocht dat wel het geval zijn, zou zoiets als gay conversion overbodig zijn. Er zouden namelijk nauwelijks nog holebi’s bestaan – als er zelfs al enkele zouden overblijven.

Hoewel dit niet te bewijzen is, durf ik met 99% zekerheid zeggen dat elke holebi minstens één keer in zijn leven heeft gewenst dat hij hetero was. Niemand wil immers tot de minderheid behoren. Niemand wil anders zijn als dat betekent dat je door velen veroordeeld en gediscrimineerd wordt. Niemand wil de banden met vrienden en familie op het spel zetten als die grandioos tegen je geaardheid zijn. Laat het me dus nog één keer duidelijk herhalen: je geaardheid is GEEN fucking keuze. Als we er ooit voor hadden kunnen kiezen om hetero te zijn, hadden we dat gedaan. We hebben er ons uiteindelijk echter bij neer kunnen leggen, dus misschien wordt het tijd voor homofoben om dat ook te doen.

Of de ideologie van de toekomstige Amerikaanse vicepresident werkelijk iets zal veranderen aan de populariteit van bekeringstherapieën valt af te wachten. Velen zien die praktijk namelijk als ethisch onverantwoord. Bovendien bestaat er ook nog zoiets als de scheiding tussen kerk en staat. Aangezien Mike Pences homofobie puur voortvloeit uit religieuze overtuigingen, zou het in principe niet mogelijk kunnen zijn. Dagelijks blijkt echter dat die scheiding tussen kerk en staat in de VS niet altijd gerespecteerd wordt. Zo wordt er in de officiële eedaflegging van de nieuwe president nog steeds verwezen naar God en moeten getuigen in de rechtbank zweren op de Bijbel dat ze de waarheid zullen spreken. De VS wordt wel stilaan toleranter en beter ingelicht over holebiseksualiteit. Het idee dat het mogelijk is homoseksualiteit weg te bidden (pray the gay away) leeft bijna enkel nog voort in de gedachten van de uiterst conservatieve Amerikaanse burgers. Vooral jongeren beseffen heel goed dat er aan holebi’s niets te fixen valt. De weinige voorstanders van bekeringstherapieën zijn vrijwel de enigen die dat wel nog geloven. Ze zullen echter ooit moeten beseffen dat hun vergeefse praktijken enkel blijvende psychologische schade toebrengen. Ons mankeert niets, hun mankeert een geweten.

Maar dat is gewoon mijn mening …

Advertisements

One thought on “Pray the gay away

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s