The Babadook

Click here to read this post in English.

Deze recensie is zo goed als spoilervrij. Het is de bedoeling dat zo te houden, dus gelieve geen spoilers achter te laten in de reacties.

the-babadook-poster
Bron: http://www.wikipedia.org

The Babadook is de debuutfilm van de Australische regisseuse Jennifer Kent met in de hoofdrollen Essie Davis en Noah Wiseman. De film heeft verscheidene prijzen gewonnen, waaronder die van beste film, beste regie en beste scenario op de AACTA Awards, de Australische tegenhanger van de Oscars.

Amelia Vannick is een alleenstaande moeder wier echtgenoot is omgekomen in een auto-ongeluk, toen hij haar naar het ziekenhuis bracht om daar te bevallen. Zes jaar lang heeft ze haar best gedaan zich sterk te houden en voor haar zoon Samuel te zorgen, zonder zichzelf te doen herinneren aan wat haar man destijds overkomen is.

Samuel heeft al sinds lange tijd het gevoel dat er een monster in zijn kamer leeft. Wanneer hij zijn moeder voor het slapengaan een mysterieus kinderboek laat voorlezen dat hij op de boekenplank heeft gevonden, blijkt dit een griezelverhaal te zijn over Meneer Babadook. Zodra je van zijn bestaan afweet, zal hij je blijven achtervolgen en hoe meer je hem ontkent, hoe sterker hij wordt. Hij zal je zo lang blijven treiteren, tot je wenst dat je dood bent. En er is niets wat je ertegen kan doen, want je kan niet ontkomen aan de Babadook.

Samuel is ervan overtuigd dat deze Meneer Babadook het monster is dat hem al jaren gezelschap houdt in zijn slaap. Zijn moeder doet haar best om hem te doen inzien dat de Babadook niet bestaat. Maar zoals al geschreven stond in het boek wordt hij sterker hoe meer je hem ontkent.

The Babadook is het bewijs dat er toch nog enige hoop is voor het horrorgenre. De film gebruikt geen goedkope schrikmomenten om de kijker geïnteresseerd te houden, maar is simpelweg eng op zichzelf. Door de Babadook nooit volledig te tonen, wordt zijn uiterlijk bijna helemaal aan de verbeelding van de kijker overgelaten, wat vaak tien keer angstaanjagender is dan wat mogelijk is met speciale effecten. De mysterieuze camerahoeken en geluidseffecten zorgen ook voor een griezelige sfeer.

Over de acteurs valt weinig te zeggen, behalve dat ze uitstekend werk geleverd hebben. Zowel Essie Davis als Noah Wiseman waren zeer geloofwaardig als moeder en zoon en wisten beiden de kijker te overtuigen van de gruwel van de Babadook.

Dit is trouwens geen film die enkel en alleen bedoeld is om de mensen de stuipen op het lijf te jagen, maar heeft ook een diepere betekenis. De Babadook is een metafoor voor Amelia’s rouw. Ze wil niet herinnerd worden aan het voorval van zes jaar geleden en ontkent als het ware dat het ooit gebeurd is. Ontkenning is geen goede manier om met verdriet om te gaan, want hoe meer je het ontkent, hoe groter het verdriet zal worden. Het is beter je leed te aanvaarden en een plaats te geven, want je kan wel doen alsof het er niet is, maar het zal je je leven lang blijven achtervolgen. Je kan niet ontkomen aan de Babadook.

Deze film is dus zeker een aanrader voor horrorliefhebbers die een goed verhaal verkiezen boven – meestal voorspelbare en afgezaagde – schrikmomenten. De film komt in het begin wat traag op gang, maar enige tijd wachten wordt meer dan dik beloond. Ook William Friedkin, de regisseur van de horrorklassieker The Exorcist, zegt dat hij van de film genoten heeft: “Ik heb nog nooit een film gezien die angstaanjagender is dan The Babadook. Hij zal je de stuipen op het lijf jagen zoals hij dat bij mij deed.”

9/10

The Babadook – Jennifer Kent
94 minuten
Causeway Films, 2014
Senne Adam

Advertisements

One thought on “The Babadook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s