Papa dronk graag

Click here to read this post in English.

abuse
Bron: http://www.lvcriminaldefense.com

Het was een avond als bijna elke andere: mijn broer en ik zaten aan tafel terwijl papa mama pijn deed. Papa was altijd anders als hij terugkwam van het café. Dan stonk hij naar bier, werd hij vaak heel snel boos en noemde hij mama niet meer bolleke, maar onnozele trut. Hij sloeg haar ook vaak, daarom stond ze vol blauwe plekken. Mama moest dan altijd wenen. Toen ik tegen papa zei dat ik het niet leuk vond dat hij en mama zo vaak ruziemaakten, zei hij dat dat bij alle mama’s en papa’s gebeurde. Soms moesten ze gewoon eens ruziemaken, dat was nu eenmaal zo. Maar als ik mijn vriendjes op school daarover vertelde, zeiden zij dat hun papa wèl lief was voor hun mama. Mijn papa sloeg mama bijna elke dag, dus ik vond het raar dat dat bij anderen niet gebeurde. Deden de papa’s van mijn vriendjes dat dan als zij er niet bij waren? Of logen ze gewoon allemaal? En waarom was het dan altijd papa die boos werd op mama? Het omgekeerde gebeurde nooit. Mama was altijd lief voor papa, papa alleen als hij niet gedronken had. Maar papa dronk graag, iets té graag. Hij wist zelf ook dat dat niet goed was: hij noemde het de enige fout die hij ooit in zijn leven had gemaakt. Toen ik hem vroeg waarom hij dan was beginnen te drinken, zei hij dat dat kwam doordat mama na mijn geboorte ook ’s weekends moest werken om genoeg centjes te verdienen. Daardoor voelde hij zich thuis eenzaam en ging hij maar naar zijn vrienden in het café. Het kwam er dus op neer dat het allemaal mijn schuld was en die van mama.

Aan zijn vrienden vertelde hij ook allemaal lelijke dingen over mama, maar hij vertelde er nooit bij wat hij haar allemaal aandeed. Daarom geloofde iedereen in het dorp dat mama een slechte vrouw was en dat papa het slachtoffer was. Weinigen geloofden mama’s kant van het verhaal als ze de versie van papa eerst hadden gehoord. Niet dat mama dat aan veel mensen vertelde: ze schaamde zich voor wat zij dagelijks moest doormaken. Op school wisten de leerkrachten niet dat mama slaag kreeg van papa, maar ze wisten wel dat hij dronk. Ik moest voor Vaderdag een tekening maken van iets wat papa leuk vond, maar ik kon niets anders bedenken dan een glas bier. Daar leek hij meer van te houden dan van mama of zijn kinderen. De juffrouw vond dat geen goed idee, dus heb ik maar een paar pinguïns getekend, iets wat ikzelf leuk vond.

Papa had zeker zijn goede kanten, anders was mama nooit voor hem gevallen. Als hij niet gedronken had was hij grappig en lief, alleen was hij vaker dronken dan nuchter. Ik wil later ook papa worden, maar ik wil niet zijn zoals mijn papa. Papa mocht dan wel zeggen dat het er in elk gezin zo aan toe ging, maar ik wil zo niet zijn als ik groot ben. Ik zal nooit bier drinken, zo kan ik altijd grappig en lief zijn en moet ik de mama van mijn kinderen nooit slaan. Mama zien lijden is niet leuk. Soms was het ook echt gevaarlijk: ze heeft al een paar keer in het ziekenhuis gelegen. Het liefst van al wil ik dat papa stopt met drinken, maar ik weet dat dat niet zal gebeuren. Hij heeft het al een paar keer beloofd, maar hij blijft maar voortdoen.

Papa was ondertussen naar boven gegaan en had mama wenend op de vloer achtergelaten. Ik ging naar haar toe om haar een nachtkusje te geven. Ze pakte me vast en fluisterde: “Beloof me dat je nooit te veel zal drinken.” Ik knikte en ging dan naar mijn kamer, wetend dat dit morgen waarschijnlijk weer zou gebeuren.

Advertisements

One thought on “Papa dronk graag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s