Papa drinkt graag

Click here to read this post in English.

abuse
Bron: http://www.lvcriminaldefense.com

Het is een avond als bijna elke andere: mijn broer en ik zitten aan tafel terwijl papa mama pijn doet. Papa is altijd anders als hij terugkomt van het café. Dan stinkt hij naar bier, wordt hij vaak heel snel boos en noemt hij mama niet meer bolleke, maar onnozele trut. Hij slaat haar ook vaak, daarom staat ze vol blauwe plekken. Mama moet dan altijd wenen. Als ik tegen papa zeg dat ik het niet leuk vind dat hij en mama zo vaak ruziemaken, zegt hij dat dat bij alle mama’s en papa’s gebeurt. Soms moeten ze gewoon eens ruziemaken, dat is nu eenmaal zo. Maar als ik mijn vriendjes op school daarover vertel, zeggen zij dat hun papa wèl lief is voor hun mama. Mijn papa slaat mama bijna elke dag, dus ik vind het raar dat dat bij anderen niet gebeurt. Doen de papa’s van mijn vriendjes dat dan als zij er niet bij zijn? Of liegen mijn klasgenoten gewoon allemaal? En waarom is het dan altijd papa die boos wordt op mama? Het omgekeerde gebeurt nooit. Mama is altijd lief voor papa; papa is alleen lief voor mama als hij niet gedronken heeft. Maar papa drinkt graag, iets té graag. Hij weet zelf ook dat dat niet goed is: hij noemt het de enige fout die hij ooit in zijn leven heeft gemaakt. Toen ik hem eens vroeg waarom hij dan was beginnen te drinken, zei hij dat dat kwam doordat mama na mijn geboorte ook ’s weekends moest werken om genoeg centjes te verdienen. Daardoor voelde hij zich thuis eenzaam en ging hij maar naar zijn vrienden in het café. Het kwam er dus op neer dat het allemaal mijn schuld was en die van mama.

Aan zijn vrienden vertelt hij ook allemaal lelijke dingen over mama, maar hij vertelt er nooit bij wat hij haar allemaal aandoet. Daarom gelooft iedereen in het dorp dat mama een slechte vrouw is en dat papa het slachtoffer is. Weinigen geloven mama’s kant van het verhaal als ze de versie van papa eerst hebben gehoord. Niet dat mama dat aan veel mensen vertelt: ze schaamt zich voor wat zij dagelijks moet doormaken. Op school weten de leerkrachten niet dat mama slaag krijgt van papa, maar ze weten wel dat hij drinkt. Ik moest voor Vaderdag een tekening maken van iets wat papa leuk vond, maar ik kon niets anders bedenken dan een glas bier. Daar leek hij meer van te houden dan van mama of zijn kinderen. De juffrouw vond dat geen goed idee, dus heb ik maar een paar pinguïns getekend, iets wat ikzelf leuk vond.

Papa heeft zeker zijn goede kanten, anders was mama nooit voor hem gevallen. Als hij niet gedronken heeft is hij grappig en lief, alleen is hij vaker dronken dan nuchter. Ik wil later ook papa worden, maar ik wil niet zijn zoals mijn papa. Papa mag dan wel zeggen dat het er in elk gezin zo aan toe gaat, maar ik wil zo niet zijn als ik groot ben. Ik zal nooit bier drinken, zo kan ik altijd grappig en lief zijn en moet ik de mama van mijn kinderen nooit slaan. Mama zien lijden is niet leuk. Soms is het ook echt gevaarlijk: ze heeft al een paar keer in het ziekenhuis gelegen. Het liefst van al wil ik dat papa stopt met drinken, maar ik weet dat dat niet zal gebeuren. Hij heeft het al een paar keer beloofd, maar hij blijft maar voortdoen.

Papa is ondertussen naar boven gegaan en heeft mama wenend op de vloer achtergelaten. Ik ga naar haar toe om haar een nachtkusje te geven. Ze pakt me vast en fluistert: “Beloof me dat je nooit te veel zal drinken.” Ik knik en ga dan naar mijn kamer, wetend dat dit morgen waarschijnlijk weer zal gebeuren.

Advertisements

One thought on “Papa drinkt graag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s