De schadelijke effecten van gendernormen

Click here to read this post in English.

gender-norms
Bron: https://themurrownetwork.wordpress.com/

Al vanaf onze jeugd wordt ons ingeprent dat bepaalde voorwerpen en interesses toebehoren aan één bepaald geslacht. Barbiepoppen, de kleur roze en ballet zijn bijvoorbeeld voor meisjes, terwijl jongens zich bezighouden met Pokémon, dinosauriërs en voetbal. Ook wanneer we volwassen zijn blijven we ons vasthouden aan zulke gendernormatieve regels. Zo worden mannen die make-up dragen raar aangekeken en zeggen we van vrouwen met kortgeschoren haar dat ze eruitzien als mannen.

De mensheid heeft altijd al zo hevig vastgehouden aan haar tradities en gewoontes dat ze niet wil inzien hoe schadelijk die gewoontes kunnen zijn voor mensen die ze niet willen opvolgen. Door gendernormen voelen mensen die volgens de maatschappij meer aanleunen bij het andere geslacht zich abnormaal. Op volwassen leeftijd kan dat hen vaak minder schelen, maar het zorgt dikwijls voor onzekerheid tijdens hun jeugd. Dan denken ze doorgaans dat er iets mis is met hen, omdat de samenleving hun ook zegt dat hun iets mankeert. Zo worden jongens die dansen uitgelachen, terwijl over meisjes die voetballen en enkel met jongens omgaan meedogenloos wordt geroddeld. Daardoor krijgen kinderen het gevoel dat ze hun gedrag moeten aanpassen om erbij te horen. Ze censureren zichzelf en beletten op die manier dat hun persoonlijkheid zich ten volste kan ontwikkelen.

Daarom verwerpen almaar meer speelgoedwinkels tegenwoordig het onderscheid tussen ‘jongens- en meisjesspeelgoed’. Sommige Scandinavische winkels verkopen bijvoorbeeld Spidermankostuums met op de doos een meisje afgebeeld en speelgoedbuggy’s met een foto van een jongen. In de Amerikaanse winkelketen Target zijn er geen blauwe en roze gangen meer. In plaats daarvan staan poppen naast Legodozen en vind je raceauto’s in de buurt van prinsessenjurken. Hoewel deze progressieve voorbeelden voordelig zijn voor de ontwikkeling van de personaliteit en identiteit van het kind, zijn veel ouders geen voorstander van het initiatief. ‘Verwachten jullie dat ik voor mijn zoontje een roze beha koop en mijn dochter een bus scheerschuim geef?’, klinkt het dan op de sociale media. Dergelijke uitspraken bewijzen dat mensen die zulke reacties achterlaten slecht geïnformeerd zijn. Het doel van die winkels is niet om klanten te overtuigen alleen maar producten te kopen die traditioneel bestemd zijn voor het tegenovergestelde geslacht van hun kind – hoewel ze hen zeker niet zullen tegenhouden mochten ze dat echt willen – maar om duidelijk te maken dat er geen geslacht staat op speelgoed. De boodschap luidt dat kinderen moeten kunnen kiezen waarmee ze zich willen vermaken ongeacht wat de samenleving zegt. Als een jongen zich graag als piraat verkleedt, is dat zeker oké. Maar hij mag zich niet verplicht voelen zich als piraat te verkleden als hij eigenlijk liever als prinses wil paraderen.

Geslachtsnormen blijven ook onder volwassenen voortleven. Als vrouwen bijvoorbeeld ‘te veel’ seksuele verlangens hebben, is ze een slet. Wanneer een man het dan weer waagt in het openbaar te huilen, wordt hij een mietje genoemd. Die ongelijkheden bestaan doordat de maatschappij beslist heeft dat vrouwen zich ‘fatsoenlijk’ moeten gedragen – want seksuele verlangens hebben is toch zo vulgair – en dat ‘echte’ mannen zich altijd sterk moeten houden in het bijzijn van anderen.

Door het almaar heviger opkomende feminisme is het preutse beeld waarnaar vrouwen zich zogezegd moeten spiegelen sterk gedaald in de westerse wereld. Dankzij de vooruitgang die vrouwen op sociaal vlak geboekt hebben kunnen en mogen zij nu veel meer dan een paar eeuwen geleden; voor mannen ligt dit echter anders. Een vrouw in een broek zorgt immers allang niet meer voor vreemde blikken, maar een man die een rok draagt anders dan de Schotse kilt doet nog zeer veel mensen fronsen. In onze postpatriarchale samenleving wordt mannelijkheid blijkbaar altijd toegejuicht, terwijl vrouwelijkheid alleen bij vrouwen wordt aanvaard. Een ‘mannelijke’ vrouw is stoer en dapper, maar een ‘vrouwelijke’ man wordt niet beschouwd als een ‘echte’ man. Zo iemand is namelijk zwak, verwijfd en een aansteller.

Deze seksistische denkbeelden vloeien voort uit de eeuwenoude gewoontes en tradities van onze maatschappij. Het zit in de genen van de mens om zich aan zulke tradities en gewoontes vast te houden en er zo weinig mogelijk afstand van te nemen. Wanneer iemand dat wel doet, wordt die gemakkelijk als een freak beschouwd en door de samenleving verstoten. Aan mensen die ‘anders’ zijn willen we niet te veel aandacht schenken. In plaats van naar hen te luisteren en onszelf wat wijzer te maken, nemen we liever de makkelijke route en negeren we hen gewoon. Waarom zouden we immers moeite doen voor een marginale, nietwaar?

Die denkwijze is een van de vele voorbeelden die aantonen hoe hatelijk de mensheid kan zijn. Wij zijn wrede, egocentrische wezens die weigeren open te staan voor nieuwe ideeën. In plaats van al wat niet traditioneel is te verstoten, zouden we beter bereid zijn onze horizonten te verbreden en te luisteren naar mensen met een ander denkbeeld. Je hoeft niet akkoord te gaan met mensen die geslachtsnormen betwisten, maar een genuanceerd, onderbouwd oordeel kun je pas verkrijgen nadat je voldoende bent geïnformeerd. Eigenlijk zou het je zelfs niets mogen kunnen schelen hoe andere mensen zich gedragen, zolang ze niemand anders schaden. Het zou beter zijn om anderen hun leven te laten leiden en je enkel zorgen te maken over het jouwe.

Maar dat is gewoon mijn mening …

Advertisements

One thought on “De schadelijke effecten van gendernormen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s