Doen alle levens er echt toe?

Click here to read this post in English.

De beweging ‘Black Lives Matter’ (Zwarte Levens Doen Ertoe) is ontstaan door de vele recente doden van Afro‑Amerikaanse burgers die blanke politieagenten op hun geweten hebben en door het gebrek aan gepaste straffen voor zulke daden. Wat begon als een hashtag op Twitter na de dood van de zwarte tiener Trayvon Martin in 2013, werd na de doodslagen op Michael Brown en Eric Garner in het volgende jaar al snel een invloedrijke antidiscriminatiebeweging. Aanhangers van Black Lives Matter willen een einde maken aan de raciale profilering van zwarte Amerikanen door blanke politieagenten. Verder is het de bedoeling zinloos politiegeweld tegenover de Afro‑Amerikaanse gemeenschap te stoppen, evenals de raciale ongelijkheid in het Amerikaanse gerechtssysteem.

blm
Bron: http://empirenews.net

De term ‘Black Lives Matter’ heeft heel wat kritiek gekregen omdat ze racistisch zou zijn en andere bevolkingsgroepen zou uitsluiten. ‘Doen alle levens er niet toe?’, klinkt het dan. Het is duidelijk dat mensen die zoiets zeggen geen idee hebben van waarvoor Black Lives Matter precies staat. Natuurlijk zijn alle levens even waardevol, dat weten de aanhangers van de beweging zelf ook. Alleen blijkt vaak het tegenovergestelde in onze maatschappij. Als samenleving weten we bijvoorbeeld al sinds het begin dat blanke levens belangrijk zijn, daarom ervaren blanken in het Westen nooit racisme. Het is echter geen geheim dat zwarten dagelijks direct of indirect worden gediscrimineerd op basis van hun huidskleur. Blijkbaar denken sommigen nog steeds dat zwarte levens minderwaardig zijn aan blanke levens en dat ze er dus niet echt toe doen. Net daarom heeft de beweging die naam gekregen: de oprichters wilden duidelijk maken dat zwarte levens er ook toe doen en dus niet dat alleen zwarte levens ertoe doen, zoals velen dat verkeerd interpreteren.

Het merkwaardige – of eerder het typische – aan die uitspraak is dat ze vooral door de blanke gemeenschap wordt gezegd, de meest bevoorrechte bevolkingsgroep op vlak van racisme. De beweging ‘All Lives Matter’ is een reactie van vooral blanken op de zogenaamde uitsluiting die Black Lives Matter zou voortbrengen. Hoewel die beweging opgericht is met goede bedoelingen, nemen de aanhangers zo wel de aandacht weg van specifieke moeilijkheden waarmee Afro‑Amerikanen geconfronteerd worden. Black Lives Matter wil het probleem van politiegeweld tegenover zwarten aankaarten en bestrijden. Blanke Amerikanen worden niet regelmatig zonder reden doodgeschoten door de politie en dus is dit geen probleem dat op hen van toepassing is. Met All Lives Matter wordt geïmpliceerd dat iedereen ongeacht huidskleur, afkomst, geslacht, geloofsovertuiging of geaardheid één gelijkwaardige gemeenschap vormt. Hoe mooi het ook zou zijn om in een wereld te leven waarin die samenlevingsvorm geldt, moeten we nog een ongelooflijk lange weg afleggen om die te bereiken. Misschien wordt het dus eens tijd dat meerderheidsgroepen stoppen met klagen wanneer de aandacht even op een minderheidsgroep gevestigd is in plaats van op zichzelf. Blanken hebben lang niet dezelfde problemen als zwarten en in plaats van de aandacht naar zich toe te trekken, zouden ze zich beter wat meer informeren en opkomen voor de geschonden rechten van hun medemens.

Om de een of andere reden vinden meerderheidsgroepen het vaak zeer lastig wanneer een minderheidsgroep ‘privileges’ krijgt die ze vroeger niet hadden. Wat die meerderheidsgroepen echter niet beseffen, is dat zij die ‘privileges’ helemaal niet nodig hebben. In deze postpatriarchale samenleving is een Internationale Mannendag bijvoorbeeld overbodig, aangezien mannen elke andere dag van het jaar worden bevoorrecht. Omdat ik als blanke nooit racisme heb gekend – ik durf zelfs gerust zeggen dat blanken de grondleggers waren van racisme – klinkt een ‘White History Month’ in mijn oren ronduit belachelijk en een Straight Pride Parade voor de arme hetero’s die zich buitengesloten voelen is al even nodeloos. Als je tot een meerderheidsgroep behoort, klaag dan niet wanneer minderheidsgroepen iets specifieks voor zichzelf oprichten, maar wees verdomme blij dat je die speciale evenementen niet nodig hebt.

Maar dat is gewoon mijn mening …

Advertisements

One thought on “Doen alle levens er echt toe?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s